Superfröet Nigella Sativa, även kallat svartkummin, har med sina unika kemiska egenskaper förmågan att förebygga och reparera kroppens immunförsvar.
Svartkumminfrön kommer ifrån frökapslarna i en ranunkelväxt som växer i Asien, Medelhavsregionen och Mellanöstern. Den trivs som bäst i ett varmt, torrt och soligt klimat. Växten är rak och har tunna grenade blad, och den blir 20–30 cm hög med en blomma som är vit eller ljusblå.
Fylld med näringsämnen
Enligt studier har svartkummin antioxidanta, antimikrobiella, antitumöra, antivirala, antiinflammatoriska och muskelrelaxerande egenskaper. Svartkummin kallas i Mellanöstern för ”Det välsignade fröet” och är rik på vitaminer och mineraler.
Forskning visar att tymokinon, en huvudkomponent i svartkummin, har positiv effekt på möss vid bland annat blodförgiftning, inflammation, åderförkalkning och diabetes.
Vetenskapliga studier som gjorts på människor visar att svartkummin även kan ge lindring av symptom vid allergiska besvär.
Hälsopreparat med lång historik
Oljor och frön från svartkummin har använts i tusentals år, för behandling av sjukdomar som till exempel lungsjukdomar, dåliga mage, tandvärk och huvudvärk. En flaska svartkumminolja hittades i kung Tutankhamuns grav.
Många användningsområden
I många delar av världen används svartkummin i matlagning, i kryddblandningar, som smaksättning i likör och bröd. Fröna har en doft som påminner om fänkål och smaken beskrivs som en kombination av peppar och muskot. Svartkummin är vanligt förekommande inom hudvård och som hälsopreparat.
Smakhöjande kombination
Ren svartkumminolja har en stark och inte så angenäm smak. För att få i sig nyttiga svartkumminfrön på ett enkelt och betydligt godare sätt har Honey Lab tillverkat en kraftfull kombination av svartkumminfrön och honung med granskott, som tillsammans får en smak som påminner lite om lakrits.
Beställ här: Honung med granskott och svart kummin
Källor:
Amina Mrkulic, 2014) Microsoft Word - Nigella sativa som källa till ett nytt cancerläkemedel_godkänd version.docx (diva-portal.org)
(Iman Gritli & Fadiea Al-Aieshy, 2004) Wayback Machine (archive.org)