STÄNGT UNDER SOMMAREN

Varukorg

Din varukorg är tom

Fortsätt handla

Skogshonung – en nyttig delikatess från honungsdagg

När bin producerar honung samlas nektar från blommor. Men det finns även en annan typ av honung – skogshonung. Den görs på honungsdagg och är den mest näringsrika av alla honungssorter.

Vissa träd, som till exempel lind, ek, björk, lärk och fruktträd, angrips ibland av bladlöss som livnär sig på trädsaven. Lössen utsöndrar då en söt och klibbig vätska som kallas för honungsdagg. Dessa rester som insekterna lämnar efter sig på grenar och blad tar bina tillvara på och producerar honung av. Bladhonung eller lushonung är andra namn på honung gjord på honungsdagg.

Kraft från skogen

På grund av honungsdaggens sammansättning är honungen full av nyttigheter! Det är den mest kraftfulla råa honungen vi kan få från naturen, med antioxiderande och antibakteriella egenskaper. Skogshonungen imponerar med höga mineral- och vitaminnivåer, speciellt kalium, magnesium, natrium, kalcium och järn, och vitaminerna A, C och B (B1, B6, B12). Eftersom skogshonungens näringsvärde är högre än någon annan honung på marknaden är den extra bra för gravida kvinnor, idrottsmän och personer som lider av blodbrist.

Honungens egenskaper

Skogshonungens konsistens, färg och smak beror på vilken växt honungsdaggen kommer ifrån. Färgen är oftast mörkbrun och kan ibland skifta lite i grönt eller rött. Smaken kan beskrivas som intensiv, måttligt söt och med en träig doft. Studier har visat att honungens antioxidant och mineralhalter är högre ju mörkare färgen är.

Tips vid användning

Honungen är god att äta som den är, ringlad över yoghurt, på bröd, i mat och till desserter. Den är en riktigt delikatess! Tänk bara på att inte värma honungen så att de många hälsofördelarna försvinner.

Skogshonung från andra växter

Skogshonung kan även vara namnet på honung som skördas i skogsområden där nektarn samlas från växter som bland annat ljung, rallarros, lingon, blåbär.

Beställ här: Skogshonung – vår mörka och kraftfulla skogshonung gjord på honungsdagg från ek!

Källor:

(Consuelo Pita-Calvo et. al, 2016) Differences between honeydew and blossom honeys: A review - ScienceDirect

(Siluana Katia Tischer Seraglio et. al, 2019) An overview of physicochemical characteristics and health-promoting properties of honeydew honey - ScienceDirect

Skogshonung – ALLT OM HONUNG