Varukorg

Din varukorg är tom

Fortsätt handla

Rå honung – behåller hälsofördelarna

Rå honung, eller äkta honung, är opastöriserad och endast filtrerad genom en grovmaskig duk. Honungen behåller på så sätt både näringsämnen och antioxidanter.

Under flera årtusenden har honung varit känt för sina hälsofrämjande egenskaper. Vanliga huskurer med bevisad effekt, är att honung används mot hosta och kan få sår att läka snabbare – styrkor som Honey Lab vill behålla i honungen. 

För att maximalt bevara honungens fina hälsoegenskaper ska honungen inte genomgå värmebehandlingar eller filtreras. Endast större skräp silas bort. Det betyder att en del pollen blir kvar i rå honung, och med det fler antioxidanter och enzymer.

Pastöriseringens effekter

Vid pastörisering värms livsmedel upp för att ta bort eventuella bakterier. Pastöriseringen gör också att kristalliseringen inte sker lika snabbt, vilket förlänger tiden som honungen håller sig flytande.

Honung har antibakteriella egenskaper och kan med fördel ätas utan att pastöriseras, eftersom det förstör en del av honungens positiva egenskaper. En bakterie som kan orsaka förgiftning, spädbarnsbotulism, kan dock finnas i honung. Eftersom småbarn inte har de skyddande tarmbakterier som utvecklas med tiden ska honung inte ges till barn under ett år. Bakterien är inte farlig för äldre barn eller vuxna.

Fusk är vanligt förekommande

Det sker mycket fusk inom honungstillverkning, till exempel med tillsatser av sirap eller socker. En del honung går igenom ultrafiltrering. Då behandlas honungen så kraftigt att inte något pollen finns kvar, och man kan inte kontrollera ursprunget. Granska gärna ursprungsland och innehåll på förpackningen när du ska köpa honung. Om honungen kommer från ett EU-land ska speciella regler och lagar följas.

Hållbar produktion

Honey Labs honung kommer från noga utvalda bigårdar i Kroatien och tillverkas med naturliga metoder, utan bekämpningsmedel och andra skadliga kemikalier.

Beställ här: Rå honung– blomspecifik sorthonung framställd med varsamhet

Källor:

Sjukdomsinformation om botulism — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)

Titelei 3_02 (psu.edu)

Honung: Användningar, biverkningar, interaktioner, dosering och varning - Vitaminer - Kosttillskott - 2022 (medicineh.com)

(Shaden A.M Khalifa et. al, 2021) Nutrients | Free Full-Text | Bee Pollen: Current Status and Therapeutic Potential | HTML (mdpi.com)

Honungsringen: Förfalskad honung vanlig på hyllorna | SvD Debatt

Honung och biodling (livsmedelsverket.se)