FRI FRAKT ÖVER 500 SEK

Varukorg

Din varukorg är tom

Fortsätt handla

Pumpafrön – vad är det och vad gör de för nytta

Pumpa, den välkända växt som många av oss förknippar med halloween, innehåller nyttiga pumpafrön som är fullspäckade med näring!

Pumpafrön är platta och ljusa till färgen och inuti fröna finns den gröna pumpakärnan. De har ett proteinvärde som är bland det högsta av alla frön. Pumpafrön innehåller också stora mängder antioxidanter och mineraler som E-vitamin, magnesium och zink.

Många användningsområden

Pumpan kommer ursprungligen från Nordamerika där den har odlats i tusentals år. Frukten har nyttjats på flera sätt. Förutom till mat har den också använts som behållare, musikinstrument och prydnad. Eftersom växten lätt anpassas efter lokala väderförhållanden har den spridit sig över nästan hela världen. Till Europa kom den på 1500-talet.

Växten trivs bäst på en solig plats med väldränerad och välgödslad jord. För att få stora och fina pumpor kan komposten vara en bra plats att odla den på. Frukten skördas sedan på hösten.

Goda hälsoeffekter och en hälsosam ingrediens

Pumpafrön är både näringsrika och kaloririka – max en matsked om dagen rekommenderas. Forskning visar att pumpafrön kan hjälpa vid problem med prostatan, även klimakteriebesvär som vallningar kan minskas då ämnen i pumpafrön har östrogenliknande effekter. Studier visar också att pumpafrön har anticancereffekt. Det höga innehållet av ämnet tokoferol som finns i pumpafrön kan skydda mot fria radikaler och giftiga ämnen. Det har blivit alltmer vanligt att pumpafrön används i hudvårdsprodukter och hår.

Det är gott att blanda i pumpafrön i sallad, müsli och bröd. Kom ihåg att om du rostar pumpafröna för länge på hög temperatur så försvinner en del viktiga näringsämnen.

I Honey Labs hälsoprodukt Immunize kombineras flera funktionella ingredienser: rå blomsterhonung fatlagrad med granskott, pumpafrön, kakao och vitamin D3.

Beställ här: Immunize ­– En honung som maxar ditt välbefinnande

Källor:

Det här visste du inte om pumpan | SvD

(Beni Lestari, Edy Meiyanto, 2018) A Review: The Emerging Nutraceutical Potential of Pumpkin Seeds | Lestari | Indonesian Journal of Cancer Chemoprevention

(Joachim M. Dotto, James S. Chacha, 2020) The potential of pumpkin seeds as a functional food ingredient: A review - ScienceDirect