Kakaopulver, som i historien använts som medicin, kommer från frukter på kakaoträdet. Trädet trivs i varm och fuktig miljö och kommer ursprungligen från Centralamerika och Sydamerika. Det växer nu även i tropiska delar av Afrika och Asien.
Trädet kan bli 12 meter högt men beskärs för att underlätta vid odling. Det speciella med trädet är något som kallas för kauliflori, vilket betyder att blommor och frukter växer direkt på stammen. Frukterna som oftast är röda eller lila blir mellan 15 till 20 centimeter långa och innehåller omkring 50–75 frön, omgivna av syrligt rosa fruktkött. Det är dessa frön som kallas för kakaobönor.
Kakaomassa, kakaosmör och kakaopulver
För att göra kakao behöva fröna först jäsa i några dygn, därefter torkas och rostas de för att sedan malas till en kakaomassa. Fröna innehåller en stor mängd fett, ungefär 50 procent, som pressas ur kakaomassan. Det som pressats ur kallas för kakaosmör eller kakaofett. Det som är kvar pulveriseras och blir till kakaopulver. Vid chokladtillverkning används kakaomassa, kakaosmör och socker.
Dyrbar ingrediens
Tidigare var kakaodryck mycket värdefullt och dracks främst av högt uppsatta personer. Carl von Linné gav trädet sitt artnamn, Theobroma cacao, eftersom Theobroma betyder gudaföda eller gudaspis. I vissa delar av världen användes kakaobönor i stället för mynt vid betalning. Arkeologer har vid utgrävningar hittat rester från kakaodryckstillverkning som sägs vara från 1900–900 före Kristus.
Teobromin är farligt för djur
Kakao innehåller något som heter teobromin, en förening som liknar koffein, som har en muskelavslappnande funktion. Kakao innehåller även koffein. Den här kombinationen av teobromin och koffein är farlig för vissa djur, exempelvis hundar och katter. Deras hjärtan kan påverkas eftersom de inte har det enzym som vi människor har, som kan bryta ner dessa ämnen.
Positiva hälsoeffekter
Kakao har ett högt innehåll av antioxidanter som kallas för flavanoider, dessa kan ge en avslappning i venerna vilket i sin tur kan sänka blodtrycket och förbättra blodkärlen. På grund av antioxidanterna kan också immunförsvaret, minnet och humöret påverkas positivt. Enligt studier har kakao en god effekt på magens tarmflora. Choklad med en hög kakaohalt, helst över 70 procent, är nyttigare på grund av att den då innehåller fler flavanoider.
Beställ här: Honung med granskott, kakao, pumpafrön och D3-vitamin
Källor:
(Rabia Latif, 2013) Health benefits of cocoa : Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care (lww.com)