Skogen – Ett skafferi fullt av nyttigheter. Till exempel kan immunstärkande granskott plockas från skogsgranar i början på sommaren, då skotten är ljusgröna och mjuka. Skotten är fullspäckade med vitamin A och C, antioxidanter och mineraler.
Tidigt på försommaren skjuter granen ut nya skott från grenspetsarna. Dessa är lämpliga att plocka när de är ca 2-3 cm långa, innan det har bildats för mycket hartsämnen och stödjevävnad i barren.
Höjer energin och motverkar bakterier
Den gamla bondepraktikan menade att man skulle äta granskott för att motverka vårtrötthet, och på grund av det höga innehållet av antioxidanter kan de stärka dig vid en förkylning. C-vitamin är en antioxidant som underlättar upptaget av järn från maten och hjälper till att bygga upp kroppens brosk- och benvävnad.
Granskott innehåller i vissa fall mer än tre gånger så mycket C-vitamin är citroner. Mängden C-vitamin beror på faktorer som trädets art, växtens ålder, geografiska ursprunget, växtens tillväxtstadium, extraktionsprocessen, skörden och lagringen.
Studier visar att granskott har stora hälsofördelar, med effektiva och säkra antibakteriella egenskaper. Då tillväxten av vissa bakterier hämmades avsevärt.
Granskott i matlagning
Granskott har en uppiggande doft och en syrlig smak som påminner om citron och rosmarin. Du kan använda grankott bland annat till granskottssirap, i en viltgryta, i en sallad och som krydda i marinad och snaps. De blir även goda om de picklas eller syltas.
Om du vill ut och plocka granskott, kom då ihåg att fråga den som äger träden eftersom allemansrätten inte gäller granskott. Förväxla heller inte skogsgran med den giftiga idegranen som planteras som dekoration i trädgårdar.
De bästa ingredienserna
Honey Lab har underlättat för dig, och samlat de bästa granskotten som sedan lagrats tillsammans med rå blomsterhonung. En frisk honungsblandning som till exempel är god på krispigt bacon, i en nyttig smoothie, ringlad över vaniljglass eller bara blandad med ljummet vatten för att dricka som te . En honungsblandning som alltså både gör gott och smakar gott! På grund av fukten i granskotten kristalliseras honungen sakta och håller sig flytande länge.
Beställ här: Honung med granskott
Källor:
Naturskyddsföreningen Skogens skafferi – mer än blåbär, kantareller och kirskål - Naturskyddsföreningen (naturskyddsforeningen.se)
Livsmedelsverket C-vitamin (livsmedelsverket.se)
(Su Feng et. al. 2010) Antibacterial activity of organic acids in aqueous extracts from pine needles (Pinus massoniana Lamb.) | SpringerLink