Honungsföretaget Honey Lab AB släpper tre nya produkter under våren. Ett tillskott i hälsoserien är Fortify som är en mörk skogshonung. Honung med hasselnöt samt honung med ingefära och citron är de två första produkterna i serien av gourmetprodukter. Produkterna kommer att finnas tillgängliga i Sverige i slutet av mars, alternativt i början av april.
Zdravko Lamot som är mat och dryckesinnovatör, tillika VD på Honey lab berättar att de tagit fram en ny serie som de kallar Gourmethonung. Nya produkter är redo att lanseras och de arbetar ständigt med skapandet av nya smakkombinationer.
- Ingefära och citronshots är mycket efterfrågade i Sverige, så vi ville skapa en honung med ingefära och citron. Smaken är så specifik och den kittlar verkligen på tungan.
- Honung med hasselnöt är vad vi kan kalla för en vanlig gourmethonung, men vi använder premium Eco hasselnöt i den sötaste akaciahonung. Det ger en boost av energi och proteiner på samma gång, säger Zdravko.
Mörk skogshonung – enda honungen som inte är gjord av blommor
Mörk skogshonung är den mest kraftfulla råa honungen som finns i naturen och den enda i världen som inte är gjord av nektar från blommor. I stället görs honungen utav honungsdagg, en söt vätska som produceras av bladlöss, som bina sedan samlar upp från träden. I detta fall används honungsdagg från kroatiska ekar. Mörk skogshonung har den högsta mineralhalten (särskilt järn) och högre kaliumnivåer än någon annan rå honung.
Kontinuerligt arbete med produktframställning
Honey Lab arbetar ständigt med att skapa nya funktionella produkter och under året kommer tio nya produkter lanseras. Honey Labs honung genomgår alltid en testfas som genomförs ett år innan produkten kommer ut på marknaden. Zdravko berättar att mycket tid läggs på förberedelser och framställning av nya produkter. När de började skapa honung med granskott behövde de först hitta ett lämpligt fält med granskott. Färska granskott plockas tidig vår för att säkerställa högre näringsinnehåll. Slutligen lagras honungen med granskotten på fat under 40 dagar.
Senare i år utökas sortimentet med honung som är lagrad med medelhavs lavendel som framställs genom en liknande procedur.
- Vi använder lavendel från kroatiska fält. Det finns ingen genväg till detta och det är inget extrakt som kan köpas i en affär. Endast naturligt skapad honung med äkta lavendel, poängterar Zdravko.
Välsmakande och energigivande honung
Zdravko berättar att han brukar äta honungen med hasselnöt som mellanmål, på en sked som den är eller i en smoothie. Han rekommenderar att ta en sked honung med hasselnöt innan träning och han upplever att innehållet av kolhydrater och hasselnöt gör att energinivåerna ökar. Honung med ingefära och citron tipsar han om att äta på en skiva bröd.
Honey Labs vision
Honey Labs vision är att skapa de mest kraftfulla honungsblandningarna i världen som är funktionella, hälsosamma, välsmakande och framför allt naturliga. Vi är nu inne i en certifieringsprocess och även i testfas för innovationsmat.